Blog Leidinggevende keuken

Ik begin de dag om 09.00, een uur voor de opening van het park en twee uur voor opening van de keuken. Voor het geval je er nog niet mee bekend bent: Drouwenerzand hanteert een all-in formule. Bij de entreeprijs zit altijd inbegrepen: vers fruit, belegde broodjes, frites, snacks, verse dagsoep, koffie, thee, limonade en softijs!

De keuken opent  om 11 uur wat mij (pauze in vermindering gebracht) anderhalf uur geeft om voor te bereiden en werkzaamheden uit te voeren die tijdens opening niet mogelijk zijn. Het allereerste waar ik mee begin is het maken van de dagsoep aangezien dit de meeste voorbereidingstijd vergt. Daarna bekijk ik de 'dagsheet', hierop staan alle reserveringen voor vandaag. Samen met de operationeel manager bespreek ik de verwachte bezoekersaantallen van de dag waarop ik de rest van mijn voorbereidingen baseer.

Om 10 uur arriveert de rest van mijn keukenteam en deel ik de rest van de voorbereidende taken uit. Zo moet de sla gesneden worden, de binnengekomen bestellingen verwerkt worden en de frituren verschoont. Voor dit laatste gebruiken we de laatste jaren een zeer handig filter systeem. Door gebruik van het filter blijft de olie veel schoner en verbruiken we aanzienlijk minder olie. Het belangrijkste voor ons is natuurlijk dat dit een milieu besparende manier van werken oplevert en daarnaast ook zorgt voor kosten- en tijdbesparing.

Om 11 uur zorgen we dat de versgebakken snacks en belegde broodjes klaar liggen en wordt de keuken geopend. Het belangrijkste gedurende de dag is natuurlijk dat het buffet gevuld en vers blijft. Daarbij is het van groot belang de hele dag goede inschattingen te maken. De drukte bij de uitgiftepunten komt natuurlijk met vlagen en het is daarom een hele organisatie om tijdig in te springen op zo'n piekmoment, maar daarentegen moet het eten ook vers blijven tijdens de rustige momenten en willen we natuurlijk voedselverspilling tegen gaan. Schoolreis groepen spreken bijvoorbeeld van te voren vaak een moment met ons af om gezamenlijk te eten, waardoor we de wachtrijen kort kunnen houden.

Ik besteed ook veel aandacht aan het helpen van mensen die diëten (moeten) volgen of die bepaalde allergieën hebben. Ik sta ze te woord, informeer ze en we zoeken natuurlijk samen naar een goed alternatief. Zo worden er veel vegetarische snacks gebakken en help ik ook mensen die alleen glutenvrij voedsel mogen nuttigen. Het eten wordt hierbij zorgvuldig in aparte frituren gebakken en apart geserveerd.

Een ander punt wat veel aandacht vergt is het goed in de gaten houden van de hygiëne. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt dit landelijk in de gaten en controleert periodiek alle bedrijven in Nederland. Naast dat wij natuurlijk zelf ook zo veilig en hygiënisch mogelijk voedsel willen serveren moeten we ook continu checken of we nog aan de laatste wetten en regels voldoen. Om dit goed te kunnen waarborgen hebben we daarom ook een onafhankelijk bureau ingehuurd die regelmatig langs komt. Mijn dag bestaat dus ook uit het uitvoeren van hun adviezen en aanbevelingen.

Veel schoonmaakwerkzaamheden komen dus bij mijn werk kijken. Zo hebben we twee softijsmachines die veel schoonmaakonderhoud vergen. Naast de dagelijkse uitgebreide schoonmaak worden de machines periodiek geheel gedemonteerd. Alle onderdelen worden uit elkaar gehaald en grondig schoon gemaakt, behoorlijk wat werk! Ik hoef dus niet gauw stil te zitten, er is altijd wel werk te vinden. Dit specifieke werk stopt natuurlijk wel als het park eind oktober dicht gaat. Daarom zijn mijn werkzaamheden tijdens de winterperiode nogal anders wat mij een leuke afwisseling brengt. In de winterperiode houd ik mij namelijk bezig met schilderen! Noodzakelijk maar dankbaar werk om alle attracties na afloop weer met een fris kleurtje te mogen bewonderen!

Ik hoop dat ik jullie hiermee een leuk 'kijkje in de keuken' heb gegeven.

Met vriendelijke groet Aldert

Blijf op de hoogte van speciale acties en aanbiedingen met de Drouwenerzand nieuwsbrief