Blog Halloween griezel

Vorig jaar heb ik moeten solliciteren voor mijn rol, dit jaar ben ik gewoon op gesprek geweest voorafgaand aan de Halloweendagen. Ik mocht mijn voorkeuren uitspreken en er werd mij verteld hoe het evenement er dit jaar ongeveer uit gaat zien. Er zijn nogal wat rollen te verdelen, je kan je bijvoorbeeld als griezel in één van de spookhuizen bevinden, maar ook buiten. Je wordt gegrimeerd, je krijgt een masker op en mag kleurlenzen dragen. Het leidinggevende Halloweenteam binnen het Drouwenerzand kiest vervolgens welke acteurs welke rollen toegedeeld krijgen.

Met mijn rol voor dit jaar mag ik mij in het grote Halloweenhuis bevinden. In de Halloweenhuizen zitten al fantastisch veel scares "ingebouwd" door bijvoorbeeld geluids- en lichteffecten. Toch ligt ook een erg groot deel van de verantwoording voor de spanning bij mij en mijn collega griezels. Je krijgt sturing, maar mag ook voor een groot deel je eigen creativiteit gebruiken. Het is natuurlijk ook zaak om goed op de leeftijd van de gasten in te springen. Je kan dus niet telkens hetzelfde trucje uitvoeren, wat het uiteraard sowieso ook minder leuk zou maken. Nieuwe dingen uitproberen is misschien nog wel het spannendste, want je weet natuurlijk nooit van tevoren hoe erop gereageerd gaat worden. Juist de spontane, nieuwe elementen zorgen vaak voor de grootste plezier, zowel bij mij als acteur als bij de gasten. Als je merkt dat het niet het juiste effect heeft, dan moet je als acteur op zoek naar iets wat wel werkt. Uitdagend dus en ik probeer dan ook elke Halloweendag weer een element toe te voegen aan mijn rol om het verrassingselement groot te houden.

De Halloweendag ziet er voor mij als acteur als volgt uit:

Ik moet de dag al redelijk vroeg beginnen, maar het begint wel lekker rustig aan. Ik moet namelijk eerst in de grime. Dit kost wat tijd en er zijn meer acteurs die aan de beurt moeten komen natuurlijk. Het geeft mij ook de kans heerlijk rustig aan bij te kletsen met de mede griezels die dezelfde passie delen. We bespreken elkaars rollen en ideeën en kunnen elkaar tips geven.

Aan het begin van de middag is het tijd om naar onze plekken te gaan en kan het griezelen beginnen. Ik moet eerlijk gezegd toch altijd eerst wel een beetje zoeken naar mijn rol en je moet er gaandeweg ook achter komen wat het beste werkt. Dat is helemaal niet erg, want dit proces is gelukkig al leuk om door te maken en de resultaten zijn nog leuker natuurlijk. In de middag doe ik het bovendien nog wat rustiger aan, aangezien er dan nog veelal jonge kinderen te vinden zijn. Ietwat gemeen om deze heel hard te laten schrikken…

Vlak voor de avond valt, ga ik eerst een lekkere warme maaltijd eten en begint het steeds donkerder te worden. Ik kan nu dus echt de mensen de stuipen op het lijf gaan jagen! Ik raak uiteraard niemand fysiek aan en kan inmiddels goed aanvoelen wanneer het juiste moment is om het wat rustiger aan te doen. Daarbij kan soms het nietsdoen ook het meest angstaanjagend zijn; goed de balans zoeken dus.

Kortom, de Halloweendagen zijn voor mij één groot feest als acteur. Ik probeer er alles aan te doen om het voor de bezoekers zo leuk mogelijk te maken. Met als doel dat iedereen kan terugkijken op een fantastische Halloweendag in het Drouwenerzand. Een groot nadeel is er tenslotte ook te benoemen natuurlijk; het zijn helaas maar vijf dagen in het jaar…

Met griezelige groet, Marten

Blijf op de hoogte van speciale acties en aanbiedingen met de Drouwenerzand nieuwsbrief